Toimituskulut vain 4,90€ koodilla PAKETTI

Langan paksuus ja korvaaminen toisella

Langan paksuus ja korvaaminen toisella

Välillä käy niin että ohjeessa käytetty lanka on loppu tai valmistus lopetettu tai yksin kertaisesti sitä ei vaan siinä lähikaupassa myydä.

Miten korvaan ohjeessa käytetyn langan?

    

  1. Käytä aina mahdollisuuksien mukaan saman vahvuista lankaa esim ohjeessa 360 metriä/ 100 grammassa käytä vastaavaa paksuutta.

        
  2. Käytä mahdollisuuksien mukaan vastaavaa materiaalia, vaikuttaa neuleen ulkonäköön ja neulottavuuteen sekä neuletiheyteen

        
  3. Tarkista neuletiheys. Neulo mallitilkku aina kun vaihdat ohjeen langan johonkin muuhun ja olet vähänkään epävarma omasta käsialastasi. Vaihda tarvittaessa puikkoja ohjeessa mainitun neuletiheyden saavuttamiseksi.     Mitä tarkoittaa fingering, aran, DK, light finger, lace jne kun puhutaan langan paksuuksista?


No nämä kaikki on englanninkielisiä nimityksiä jotka ovat tulleet myös meille suomalaisille suhteellisen tutuiksi pikku hiljaa, kun puhutaan langan paksuuksista ja metrimääristä.


Langan paksuus on yleensä ensimmäinen kriteeri lankaa valitessa neuleeseen. Englanninkieliset neulojat luokittelevat langat perinteisiin standardivahvuuksiin kuten DK, fingering, lace yms. Luokittelu ei kuitenkaan ole kovinkaan tarkka se on vain suuntaa antava. Langat voidaan jaotella myös säikeiden perusteella. Säikeidenl ukumääräkään ei kerro suoraan langan paksuudesta.

Useimmat langat koostuvat usiesta säikeistä (engl. Ply) jotka on kierretty eli kerrattu yhteen lujaksi tasaiseksi langaksi.  Monisäikeisen langan paksuus riippuu kuitenkin säikeiden paksuudesta.

Briteissä puhutaan Lace, superfine, fine, light, medium, bulky sekä super bulky nimityksistä langoissa.

Usa:ssa puhutaan taas ennemmin lace, light fingering, fingering, DK, worsted, aran, bulky sekä super bulky.

Suomessa on yleisesti käytössä Usa:ssa käytettävät nimitykset.Englannin kielinen nimitys /      Metri määrä / 100 g /    Puikkosuositus  /     Tyypillinen neuletiheys 10 cm

   

1.    Thread/Cobweb                    yli 1000 m                      < 2.00 mm                  > 32 s

2.     Lace                                     600-1000 m                  1.50 - 2.25 mm           30-32 s

3.     Ohut (light) Fingering          450-600 m                     2.00 - 3.00 mm           28-30 s

4.     Fingering                             360-450 m                     2.50 – 3.50 mm          26-28 s

5.     Sport                                    270-360 m                    3.00 – 4.00 mm          23-26 s

6.     DK                                       220-270 m                     3.50 – 4.50 mm          20-23 s

7.     Worsted                              180-220 m                      4.50 – 5.50 mm          19-20 s

8.     Aran                                    160-180 m                      5.50 – 7.00 mm          17-19 s    

9.     Bulky                                   90-160     m                   7.00 – 9.00 mm           14-17 s

10.   Super     Bulky                     alle 90 m                        > 9.00 mm                 < 14 s     


Seuraavista listoista löydät esimerkkejä toisiaan vastaavista langoista.

OHUET sukkalangat – Fingering, sport

 (n. 380-420 m 100 g)

Austermann Step 4

Coopknits Sock Yeah!

Filcolana Arwetta Classic

Hjerte Sock 4

Lang Jawoll

Louhittaren Luola Väinämöinen

Novita Venla

Opal 4 ply

Regia 4 ply

Regia Premium Cashmere

Regia Premium Merino Yak 4 ply

Regia Premium Silk 4 ply

Vuonue Wilhelmi

Drops fabel

Nordlys Viking

Socki Fine

KESKIPAKSUT sukkalangat – DK (double knit), Light Worsted

(n. 225-270 m 100 g)

Austermann Step 6 ply

Coopknits Sock Yeah! DK

Gjestal Maija

Gründl Hot Socks 6 ply

Kaupunkilanka Rotvalli

Lang Jawoll 6 ply

Louhittaren Luola Väinämöinen sport

Nordia Oona

Novita Louhetar

Novita Nalle

Novita Muumitalo

Opal 6 ply

Perfect Premium

Regia 6 ply

Teetee Pallas

Vuonue Pentti

PAKSUT sukkalangat – Aran, Worsted

(n. 200 m 100 g) 

Adlibris Socki

Gjestal Janne

Kaupunkilanka Kivijalka

Lankava Ulla

Lankava Alli

Nordia Oiva

Novita 7 Veljestä

Perfect Basic

TeeTee Salla0 tai Lace – 2 ply (säiettä) – Lace – ohut

Tämän vahvuuden lankalaatuja käytetään usein pitsimäisiin tai verkkomaisiin neuleisiin kuten shaaleihin ja huiveihin. Tästä paksuudesta on viime aikoina neulottu ilmavia ja ohuita neulepuseroita. Tiivistä neulosta haluttaessa pienet puikot ovat käytössä, mutta huiveissa ja neulepaidoissa isommalla puikkokoolla saat hurmaavia neuleita aikaiseksi. Mallitilkku auttaa sinua löytämään oikean puikkokoon työhösi. Ohuiden ohut lace-vahvuinen neulelanka on yleensä n. 800 m per 100 g.

Lace-vahvuisilta langoita puuttuu usein puikkosuositus, koska yksinään niitä voi neuloa pienenpienillä 1,5-2 mm puikoilla tiiviiksi pinnaksi >32 s per 10 cm tiheys, 2,5-3 mm puikoilla noin 26-30 s per 10 cm tiheyteen, tai valita isomman puikon harvaan pitsineuleeseen.

Lace-vahvuinen lanka kaksinkerroin vastaa fingering-vahvuista lankaa. Lace + fingering vastaa sport- tai dk-vahvuista lankaa.


1 tai Super Fine – 3 sekä 4 ply (säiettä) – fingering – ohuehko lanka

Fingering -vahvuinen lanka sopii hyvin ohuisiin vauvanneuleisiin, sukkiin ja neulepuseroihin ja -takkeihin.  Se on yleensä tuplapaksua 0-katergorian lankoihin verrattuna. Fingering-vahvuiset langat ovat yksi yleisimmin käytetyistä langan vahvuuksista. Ne ovat hitusen paksumpia kuin light fingering, ohuempia kuin sport-vahvuiset langat mutta riittävän kestäviä jokapäiväiseen käyttöön, kuten neulottuihin sukkiin ja huiveihin.

Fingering single-ply langat, kuten “sinkkumerinot” käyvät pitsihuiveihin, brioche-neulontaan ja pieniin pintaneuleiisin. Kaksisäikeinen 2-ply fingering, kuten Tukuwool Fingering, on erinomainen kirjoneulelanka. Kolmi- ja nelisäikeiset 3ply ja 4ply sukkalangat ovat kestäviä ja monikäyttöisiä kaikenlaisiin neuleisiin. Langan vahvuuden yhteydessä sock yarn tai baby yarn voi tarkoittaa lankaa, jonka paksuus on fingering ei sitä mihin sitä voi käyttää.

Ohjeellinen neuletiheys fingering-vahvuisille langoille on 28-32 s = 10 cm, 2-2.50 mm puikoilla, ja langan juoksevuus on n. 360-450 m / 100g.


2 ja 3, Fine tai Light 4 sekä 5-6 ply (säiettä) – sport / DK – keskipaksu lanka

Sport tai DK -paksuista lankaa pidetään joskus samaan kategoriaan kuuluvina, mutta Sport -lanka on kuitenkin näistä kahdesta hieman ohuempaa ja kevyempää. Sport vahvuinen lanka on mainio sukkiin, huiveihin, neulepaitoihin ja -takkeihin. DK on paksumpaa kuin sport lanka joka on mainio paksuus paksummille neulepaidoille ja -takeille sekä pipohin.

Ohjeellinen neuletiheys DK -vahvuisille langoille on yleensä 20-24 s = 10 cm, 3mm - 4mm puikoille, ja langan juoksevuus on yleensä n. 210m - 270m / 100g.

DK vahvuisten lankojen arvioitu menekki neuleisiin:

Pipo taitetulla reunuksella: 180-250m

Neulotut sukat 38-45 koko: 250-350m

Aikuisen villapaita S-XL: 1000-1500m

DK-paksuiset langat ovat keskipaksua “tavallista” lankaa, josta me suomalaiset olemme tottuneet neulomaan sukkia, villapaitoja, pipoja ja lapasia 3-4mm puikoilla. Lyhenne DK tulee sanoista Double Knitting Yarn.


4 tai Medium – 8 - 12 ply (säiettä) – worsted / aran – paksu lanka

Worsted -paksuinen lanka on suunnilleen tuplapaksua ykköskatergoriaan verrattuna ja sopii melkein kaikkeen neulomiseen. Asusteet, puserot ja kodin tekstiilit valmistuvat verrattain joutuisasti. Aran – paksuinen lanka luokitellaan tähän kategoriaan. Se on hieman paksumpaa kuin worsted ja esim Novita 7-veljes sukkalanka luokitellaan Aran vahvuiseksi langaksi.


5 tai Bulky – 14 ply (säiettä)

Tällä langanpaksuudella tulee nopeasti valmista. Sopii kärsimättömälle neulojalle ja yhden tai kahden illan projekteihin kuten paksuihin talviasusteisiin. Myös sisustustuotteet kuten tyynynpäälliset ja huovat syntyvät nopeasti. Huopuvilla lankalaaduilla voi kokeilla myös muita luovia projekteja. Bulky on suunnilleen kaksi kertaa niin paksua kuin Medium-lanka.


6 tai Super Bulky – 16 ply (säiettä)

Supernopeaa ja super muhkeaa paksua lankaa.


Kommentit